TCDD PRATİK SANAT OKULLARI

TARİHÇEMİZ

1978 yılında TCDD Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Nedim ŞENGÜN tarafından hazırlanmış olan TCDD PRATİK SANAT OKULLARI tasarısı Ulaştırma Bakanlığının 2 yılık eğitim süresi ile TCDD'ye nitelikli işçi personel yetiştirilmesi amacıyla uygulamaya konulmuş, eğitim süresi SSK kapsamı dışında, Mili Eğitim Bakanlığından ayrı, TCDD Memur personel yönetmeliği içinde, masrafları TCDD tarafından karşılanan, özlük  hakları memurlarla aynı olan öğrenciler 1979-1980 eğitim yılında  iki yıllık süre ile öncelikli  olarak mesleki derslere ağırlık verilmiş, bu derslerin yanında Edebiyat, Klasik Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük  dersleri verilerek öğrenim hayatına başlamıştır.

Okulların açıldığı iller;

Eskişehir'de 30 öğrenci Torna - Tesviye Bölümü,

Adapazarı'nda  30 öğrenci Tesviye Bölümü , 30 öğrenci Elektrik Bölümü olarak 60 öğrenci ve

Sivas'ta 30 öğrenci Demircilik Bölümü olmak üzere toplam 120 öğrenci olarak eğitimini sürdürmüştür.

1979-1980 eğitim yılı başında Ulaştırma Bakanlığına bağlı Mili Eğitimden ayrı olarak Ortaokul mezunu olan, Liseye devam eden her il kendi bünyesinde TCDD tarafından sınavla öğrenci almış. 1981-1982 eğitim yılında Ortaokul son sınıfdan mezun olma şartı ile öğrenci alınmaya devam edilmiştir. 1984-1985 Eğitim yılından sonrada sınav sistemi tekrar değiştirilerek, Mili Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ``Kurumlar Sınavı`` adı altında ortaokulda diploma not ortalaması yedi ve üzeri olan öğrencilerin girebileceği sınav sistemi ile öğrenci almaya devam etmiştir.

1987-1988 öğretim yılından sonra  Pratik Sanat Okullarının kapatılma süreci başlatılmış, öncelikle Eskişehir ve Adapazarı Pratik Sanat Okulları kapatılmış. Bu illerde okuyan öğrenciler Sivas Pratik Sanat Okuluna gönderilmiştir. 1988-1989 öğrenim yılında 120 öğrenci 2. sınıfta ve aynı son olarak 10. dönem ve aynı zamanda son dönem olarak 30 öğrenci alındıktan sonra 1989-1990 öğretim yılı sonunda 10. dönem mezunlarını mezun ettikten sonra Pratik Sanat Okulları kapatılarak eğitim hayatına son verilmiştir.

 

Proje geçmişi

Bu bölümde projenin geçmişini belirtebilir ve onu yaratmanızdaki gerekçenizi tanımlayabilirsiniz. Projenin kilometretaşlarını belirtebilir ve kullanıcılara bilgi verebilirsiniz.

Kullanıcılarımız

Burada tipik bir kullanıcı ve neden bu projenin onlar için önemli olduğunu tanımlayabilirsiniz . Ziyaretçilerinizi motive etmek iyidir, ki web sitenizi tekrar ziyaret etsinler.